EVLİLİK BAŞVURUSU ADIMLARI
(Nikâh Akdi için Gerekli İşlemler)
Evlilik başvurusu için başvuru kriterleri sağlanıyor ise, aşağıdaki adımları (1.-5.) izleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
1. BAŞVURU KAYDI
Evlenecek çiftler nüfus cüzdan asılları ile “İlçe Müftülüklerinden herhangi birine” beraber gelirler. Müftülük personeli çiftlerin başvuru kaydını alır ve ikinci kez gelişlerinde dosyalarının içerisinde bulundurmak üzere; “Evlenme Ehliyet Belgesi”, birer “Evlendirme Beyannamesi” ve birer “Sağlık Raporu Formu” verir.
2. SAĞLIK RAPORU
Çiftler, Hizmet Masası personelinden başvuru kaydında aldığı Sağlık Raporu formlarını aile hekimlerine giderek onaylatırlar.
3. DOSYA KAYDI
Çiftler, elindeki belgeleri aşağıdaki gibi tamamlayarak (bir dosyada birleştirerek), “Başvurdukları İlçe Müftülüğüne” gerekli kontrol ve dosya kaydını gerçekleştirmek için ikinci kez gelirler.
RESMİ NİKÂH İÇİN HAZIRLANMASI GEREKEN BELGELER
Evlenme Ehliyet Belgesi
Çiftlerin Evlendirme Beyannameleri
Çiftlerin aile Hekiminden onaylatılmış Sağlık Raporları
Çiftlerin 5’er adet güncel vesikalık resimleri
Çiftlerin Nüfus Cüzdanlarının birer adet fotokopileri ve asılları
4. DOSYA TESLİMİ
Çiftler, Müftülüklerde gerçekleştirilen Dosya Kaydı işlemi sonrası Evlendirme Başvuru Dosyası ile birlikte “Başvurdukları İlçe Müftülüğüne” giderler. Müftülükler çiftlerin imzalarını ve evlilik cüzdanı ücretini aldıktan sonra uygun nikâh tarihi kararlaştırılır.
5. NİKÂH ONAYI
Nikâh gününe 3 gün kala “Başvurulan İlçe Müftülüğü” mesai saatleri içerisinde telefonla aranarak önceden belirlenen nikâh günü onaylatılır.
BAŞVURU KRİTERLERİ
1. Evlenme müracaatı için gelen çiftlerden en az birinin Şanlıurfa ilinde ikamet etmesi zorunludur. (Çiftlerden biri Şanlıurfa dışında ikamet ediyorsa, ikâmet ettiği müftülüğe eşlerin beraber müracaat etmeleri esası geçerlidir. İstenildiği takdirde izin belgesi düzenleterek nikâhı farklı yerde yaptırabilirler.)
2. Müracaat esnasında kimlik asıllarının ibraz edilmesi zorunludur. Kimlik aslını ibraz etmeyip fotokopisini getirenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir. Ehliyet kesinlikle kabul edilmemektedir. Fotoğrafı yıpranmış, fotoğrafı olmayan ve evlenip boşanan kişilerin yeni kimlikleriyle başvurmaları gerekmektedir.
3. 17 yaşını doldurmayan eşler için Aile Mahkemesi’nden “evlenme izin kararı” alınması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmayan eşler ise anne-baba rızası ile evlenebilir. Bu yaşta olanlar evrakları teslim etmeye gelirken anne baba nüfus cüzdanları fotokopileri ve kendileri de gelip nikâh dairesine çocuklarının evlendiğine rıza gösterdiğine dair imza atmalıdırlar. (Medeni Kanun madde-124).
4. Eşi ölmüş ya da boşanmış bayanların 300 günlük iddet müddetini beklemesi zorunludur.
Aile Mahkemesinden alınan iddet müddetinin kaldırılması kararı ile evlenme yapılır. (Medeni Kanun madde- 132).
5. Müracaatın (başvuru kaydının) alındığı gün nikâh işlemi gerçekleştirilmez.
6. Müftülüklerimizde nikâh işlemi mini nikâh salonunda mesai içinde yapılmaktadır.
7. Mesai harici ve özel düğün salonlarında yapılacak olan nikâh özel istektir, ücrete tabidir.
8. Akit sonrası MERNİS bildiriminin elden verilmesi yasaktır.
9. Çiftlere verilen Aile Cüzdanı 210 sayılı Değerli kâğıtlar kanunu hükmünde olup memurlar tarafından alınan ücret karşılığında makbuz verilmez.
EVLENMESİ YASAKLI KİMSELER
Aşağıdaki kimseler arasında evlenme yasaktır:
1- Üst soy ile alt soy arasında, kardeşler arasında, amca, dayı, hala, ve teyze ile yeğenleri arasında.
2- Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biri ile diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında.
3- Evlat edinilen ile evlatlığı veya bunlardan biri ile diğerinin altsoy ve eşi arasında (Türk
Medeni Kanunu madde- 129).