28.08.2023

Aile ve Dini Rehberlik Hizmetleri

Diyanet İşleri Başkanlığımızın toplumu ilgilendiren sosyal problemler karşısında koruyucu, önleyici hizmet sunmaktadır. Sosyal hizmet alanlarında dini içerikli problemlerin çözümünde Aile ve Dini Rehberlik Büro personeli dini danışmanlık ve manevi destek çalışmalarında aktif rol almaktadır. Aile müessesinde yaşanan kırılmalara bağlı olarak ortaya çıkan dezavantajlı kesimlerin hayata tutunmaları ve olumsuzluklarla baş etme hususunda destek faaliyetleri yapılmaktadır.

Aile ve Dini Rehberlik Bürolarımız tarafından kadınların eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütülmekte ve projeler üretilmektedir. Kadınlara yönelik “İnsanız Değerliyiz”, “Bilgim Var”, “Bilgiden Bilince Huzur Sohbeti”, “Gücümüz Değerlerimizdir”, “Bilinçli Kadın Bilinçli Nesil”, “Kadınlar İrfan Yolunda”, “Evimizin İlk Öğretmeni Kadın”, “Kadın ve Aile”, “Eğitim Ailede Başlar”, “Anneler Okuyor”, “Annelerimiz Bilinçlensin”, “Mutlu Anne”, “Mutlu Aile” gibi daha birçok proje hazırlanmış ve uygulamaya alınmıştır.  Bölgesel hazırlanarak uygulanan bu projeler dışında, Başkanlığımız tarafından 81 ilde uygulanmak üzere hazırlanan uzun soluklu projelerimiz de toplumun her bir ferdini kapsamak üzere aileyle ilgili temel ahlaki ilkelerin topluma kazandırılması, aile içi iletişimin önemi ve bu iletişimin güçlendirilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla “Evliliğe İlk Adım Seminerleri”, “Sağlıklı Birey”, “Mutlu Aile”, “Huzurlu Toplum Seminerleri”, “Temel Aile Bilinci Eğitimleri”, “Biz Bir Aileyiz” projeleri sürdürülmektedir.

Karaköprü İlç Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik hizmetleri devam etmektedir.

İlçe Müftülüğü olarak hem müftülük bünyesinde hem de saha çalışmalarında, Aile içi şiddet, Ailevsel soru ve sorunlara yerinde çözüm önerileri proje ve çalışmaları kapsamında düzenli olarak vaizlerimiz ve uzmanlarımız tarafından hizmet sunulmaktadır.

Aile içi bağların, sevginin artmasına yönelik ebeveynlerin çocukları adına dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar -  '' Özellikle çocukların sosyal Medyadan etkilenme, bağımlı hale gelme konusunda '' - şöyle tespit edilmiştir;

4 Basamaklı çözüm önerisi:

a) Anlama: Çocuğum neden youtube izliyor, youtuberleri takip edip taklit ediyor ?

- Yalnızlık hissi - İlgisiz ebeveyn varlığı - Dijital bir dünyanın varlığı

b) Teşvik: Engellemek yerine doğru ve iyi olana teşvik etmek; yanlış olanı gösterebilmek

c) Bilinçlendirme: Çocuğun zihnini canlı tutabilmek ve dikkatini toparlatabilmek için sosyal medyadayken çeşitli sorular sorarak doğru ve yanlışı durum üzerinde hissettirebilmek.

d) Alternatif yöntem oluşturma: Ya gerçek hayattaki bir alternatife yönlendirmek ya da dijital dünyadaki bir doğruya yönlendirmek.

 

Karaköprü İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik hizmetleri personellerimiz;

Mehmet Nuri KILIÇ ( Adrb Vaizi)

Kadir ELMAS  ( Din Hizmetleri Uzmanı)

Esma ÖZDEMİR ( İlçe Vaizi)