28.08.2023

Bağımlılık ile Mücadele

BAĞIMLILARA YÖNELİK YAPILAN FAALİYETLER

Karaköprü İlçe Müftülüğü olarak '' Bağımlılara ve bağımlıların ailelerine yönelik Manevi destek ve rehberlik faaliyetleri'' belli aralıklarla devam etmektedir.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ile Diyanet İşleri Başkanlığımız işbirliğinde ‘’ Bağımlılara yönelik bilgilendirme proje’’ kapsamında, Karaköprü İlçe Müftülüğü olarak yaptığımız faaliyetler aşağıdaki gibi listelenmiştir;

1) Sosyal Aktiviteler Projesi: Sosyal Aktiviteler projesinin amacı 14- 21 yaş aralığındaki çocukların tütün, esrar ve alkol kullanımını önlemeye yönelik bireylere etkili vakit geçirme stratejilerinin kazandırılmasıdır.

2) Akran Desteği Projesi: öğrencilere akran desteği yoluyla iyi rol modeller konusunda imkânlar sunarak madde kullanımı ve bağımlılığının azaltılması ve önüne geçilmesidir. Çalışmanın kapsamı 14-21 yaş aralığındaki gençlere yöneliktir. Ayrıca Dinimizin bu zararlı alışkanlıklara bakışı ve dindeki yerinin iyice kavratılması hedefi gözetilmektedir.

3) Sigara ve Nargile Farkındalık Kampanyası: “Her nefeste Ölüm Var” : Proje kapsamında okul okuyan ve eğitim görmeyen gençlere yönelik yapılan ve yapılması hedeflenen faaliyetleri kapsamaktadır. ‘’Her nefeste Ölüm var ‘’ projesinin ana hedefi; hem aktif hem de pasif içicilere zararlı boyutlarının hem dini hem de hayati gerçeğini kavratma ve bu bilinci yerleştirmektir.

Amaçlar-Hedefler: 1) Yapılan faaliyetlerin devamında riskli bölgelerde aile ziyaretleri
gerçekleştirilerek bilinçlendirme ve bilgilendirme sağlanacaktır

2) Hedef gruplara yönelik destek çalışmaları yapılacaktır

3) Aile ziyaretlerinin gerçekleştirilerek dini açıdan madde bağımlılığının zararları anlatılacaktır.

4) Velilere yönelik Seminer ve Toplantılar düzenlenerek madde bağımlılığının zararları anlatılacaktır

5) Cuma hutbelerinde bilinçlendirme çalışması yapılacaktır

6) Bağımlı vatandaşlarımızın sosyal bütünleşme ve topluma entegrasyonuna katkı sağlamak

7) Toplumda bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak

8) Bağımlı vatandaşlarımıza boş zamanlarını değerlendirme konusunda alternatif oluşturmak.

9) Bağımlı vatandaşlarımızın toplumsal aidiyet duygularının güçlenmesi ve uyum süreçlerinin
kolaylaştırılmasını sağlayarak madde bağımlılığından kurtulma mücadelelerine destek vermek