06.06.2016

İl Müftüsü İhsan AÇIK, Ramazan Ayı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

Gelin Gönüller Yapalım

Bu RAMAZAN ve Her ZAMAN

Allah’a, bizi bu rahmet ayına eriştirdiği için hamd ediyor, O’nun sevgili kulu ve elçisi Efendimize salat ve selam ediyoruz.

Geçtiğimiz Ramazan ayında beraber oruç tuttuğumuz ve namaz kıldığımız bazı kardeşlerimiz, ömürleri vefa etmediği için bu Ramazana yetişemediler. Onlara ve bütün ölülerimize özelliklede tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, mekânları cennet olsun diyoruz.

Bundan sonraki Ramazanlara erişip erişemeyeceğimizi bilemiyoruz. Ömrümüzün ne kadarı gitti ve ne kadarı kaldığı hakkında kesin bir bilgimiz yoktur. Bunun için bu mübarek ayı iyi değerlendirmeli, Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmalıyız.

Ramazan ayı, manevi hayatımızda seçkin yeri olan bir aydır. Bu ay daha girer girmez, diğer aylardan farklı bir yaşantı içine gireriz. Bu ayın gelmesi ile iyilikler çoğalır, kötülükler azalır, yoksullara ve düşkünlere yardım elleri uzanır.

Evet, bu ay rahmet ayıdır. Hiçbir kameri ayla kıyaslanamayacak üstünlüğü vardır. Esasen aylar ve günler, zamanın dilimleri olmak itibariyle aralarında bir fark yoktur.

Ancak bazı önemli olayların meydana geldiği ay ve günler, diğer zaman dilimlerine göre farklıdır, farklı kabul edilir. İşte Ramazan ayı da bu farklı zaman dilimlerinden biridir.

Ramazan ayı rahmet ve bereketi bol olan bir aydır. Bu ayın feyzinden ve bereketinden yararlanmak için elimizden geldiğince ibadetlerimizi eksiksiz yapmaya çalışmalı; orucun, kötülüklere karşı koruyucu bir kalkan olduğunu dikkate alarak kötü söz ve davranışlardan sakınmalıyız.

Kimseyi incitmemeye ve Kur’an okuyup anlamı üzerinde düşünerek değerlendirmeli, zamanın boşa geçmemesine çaba harcamalıyız.

Anne-baba ve büyüklerimizin hayır dualarını almaya, akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmalıyız.

Dini bilgilerimizi artırmak için kitap okumalı, dinin esaslarına ters düşen bidat ve hurafelerden sakınmalıyız.

Çocuklarımıza da zaman ayırmalı, duygu ve düşüncelerinin olumlu yönde gelişmesine katkılarımızı artırmalıyız.

Malınızın zekâtını da vererek bu mali ibadetimizi de yerine getirmeli, yoksulları sevindirmeli, toplum fertlerinin birbirleriyle kaynaşmalarına vesile olmalıyız.

Bütün bunlar, bir taraftan günahlardan arınarak Yüce Allah’ın rızasını kazanmamıza vesile olacak, diğer taraftan, ahlakımızın güzelleşmesini sağlayacaktır.

Bu duygularla hepimizin Ramazan-ı Şerifini kutluyor, bu ayın hepimize, millet ve memleketimize ve İslam âlemine hayırlar getirmesini ve daha nice Ramazanlara sağlıkla bizi eriştirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

İhsan AÇIK Şanlıurfa İl Müftüsü