AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
Aile, toplumun huzurunu ve güvenini tesis eden en değerli kurumdur. Ailenin muhabbet ve merhametten beslenen sağlam temeller üzerinde yükselmesi, dengeli ve sağlıklı bir ilişki ağına sahip olması, sadece bireyin değil, bir neslin güvencesi anlamına gelmektedir. Değişimin bunaltan bir hızla yaşandığı günümüzde, toplumun yapı taşı olan ailenin ciddi sorunlarla başa çıkmak zorunda kaldığı bir gerçektir. Sadece ebeveynler değil, çocuklar, gençler hatta dede ve nineler hayatın akışı içerisinde aile sorunlarıyla baş başa kalarak yıpranmaktadır. Bu noktadan hareketle kurulan Aile ve Dini Rehberlik Büroları, millî ve manevî değerlerimize bağlı bir aile yapısının kurulması ve korunması, aile birlikteliğinin desteklenmesi, sorunların çözümüne katkı sağlanması ve toplumsal bir duyarlılık geliştirilmesi amacıyla hizmet sunmaktadır.
TANIM
Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, din görevlilerinden oluşan bir ekiple müftülüğümüz bünyesinde hizmet veren dinî danışma birimidir.
GÖREV
Büromuza bizzat gelerek başvuruda bulunan ya da telefon ve e-mail yoluyla ulaşan bütün vatandaşlarımıza kuşatıcı ve kucaklayıcı bir yaklaşımla dînî danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktır. Ayrıca aile ile ilgili konularda farklı kurum ve kuruluşlarla da işbirliği içerisinde konferans, panel, seminer, kampanya, eğitim ve proje gibi faaliyetler düzenlemektir.
MİSYON
Kur'an ve sünnet ışığında, ahlak eksenli bilgiyi temel alarak aile hakkında topluma doğru dinî bilgi sunmak, aileyi ve aile içinde bireyi tehdit eden problemlerin çözümüne dinî açıdan katkı sağlamak, toplumun sosyal hizmet kapsamına giren kesimlerine dinin manevi desteğini ulaştırmaktır.
VİZYON
Doğru dinî ve ahlâki bilgilere sahip, aile olmanın sorumluluğunu taşıyan, bilinçli bireylerle huzurlu ve sağlıklı bir toplum oluşturmaktır.
İLKELER
- İlimizde gerçekleştirdiğimiz bütün faaliyetlerimizde İslam dininin temel kaynaklarından beslenen, kültürel değerlerimizle güçlenen sağlam bilgiyi esas almak,
- Kadın, çocuk, genç ve yaşlı bireylere dinî danışmanlık ve manevi destek hizmeti sunarken özgün, düzeyli ve tutarlı olmak,
- İlgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüterek ailenin anlamı, değeri ve önemi hakkında toplumsal bir farkındalık oluşturmak,
- Bürolarda görev yapan personelin nitelikli hizmet sunması için hizmetiçi eğitim programları düzenlemek,
- Etkili bir hizmet dokusu oluşturabilmek için bölgemizin ve danışan bireylerin hassasiyetlerini dikkate almaktır.
HEDEFLER
- Çalışmalarımızı millî ve manevi değerlere bağlı bir aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi bilinciyle planlamak ve sürdürmek,
- Aile kavramının birleştirici rolüyle kadın, yaşlı, genç ve çocuk sorunlarına karşı bölgemizde bir duyarlılık geliştirerek çözüme katkı sağlamak,
- Aile içi şiddet, töre cinayetleri ve kız çocuklarının maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığı gibi olumsuz tutum ve davranışları önlemeye yönelik faaliyetler yapmaktır.
ULAŞIM VE İLETİŞİM
Adres:
Suruç İlçe Müftülüğü
Cumhuriyet Mah. Müftülük Sokak
No:39 Suruç/Şanlıurfa
P.K:63800
Telefon: 0414 48510414 6114105
E-posta : suruc@diyanet.gov.tr
FAALİYETLER
Telefon ile görüşme
Yüz yüze görüşme
Konferans – Seminer
Vaaz – Hutbe
Radyo programları
Aile Büromuza daha çok bayanların müracaat ettikleri gözlemlenmektedir.Telefon ile yapılan görüşmelerde, arzu ederlerse Müftülüğümüze gelmeleri ve gelirken de eşlerinin yanında olmasının daha faydalı olacağı belirtilmektedir.Eşlerden her ikisini de dinlemek, çözüme ulaşma hususunda daha faydalı olmaktadır.
YAPILAN GÖRÜŞMELERDE EN ÇOK DİLE GETİRİLEN SORU VE SORUNLAR
1- BOŞANMA
Bu konudaki sorular daha çok, resmi nikah devam ettiği halde erkeğin “boşama kelimelerini” dile getirmesi sonucu evliliğin devam edip etmediği yönündedir. Bu başlık altında ele alabileceğimiz ikinci sorun da “nişanlı iken yapılan dini nikah” tır
2- AİLE İÇİ İLETİŞİM EKSİKLİĞİ VE GEÇİMSİZLİK
3- AKRABA İLİŞKİLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR
( Gelin- kayınvalide anlaşmazlıkları,akraba ilişkileri vs. )
4- SOSY0-KÜLTÜREL FARKLILIKLARDAN DOĞAN AİLE PROBLEMLERİ
5- EKONOMİK SEBEPLERDEN KAYNAKLANAN AİLE SORUNLARI
6- KÜRTAJ
Aile Büromuza gelen sorulardan önemli bir kısmı da kürtaj hususunda olmaktadır. Gerek istenilen çocuk sayısının üzerinde bir hamilelik söz konusu olduğunda gerekse evlilik dışı birlikteliklerin sonucunda oluşan hamilelik durumunda kürtaj gündeme gelmektedir.
7- ÇOK EŞLİLİK VE EVLİLİK DIŞI BİRLİKTELİKLER
Çeşitli nedenlerle resmen devam eden evliliklerinin yanı sıra başka bir bayanla dini nikah adı altında birliktelik yaşamak isteyen vatandaşlarımızın varlığı görülmektedir.
8- VESVESE
Bu hususta da çok soru gelmektedir. Özellikle bayanların bu konuda daha çok sıkıntısı olduğu görülmektedir. Bilhassa abdest ve gusül konusunda takıntı sahibi olan hanımlar soru yöneltmektedir.
9. AİLE İÇİ ŞİDDET
10. EVLAT EDİNME
11. TAŞIYICI ANNELİK ve TÜP BEBEK
12. ENGELLİLERLE İLGİLİ PROBLEMLER
13. İNTİHAR
ÇÖZÜM HUSUSUNDA YAPTIKLARIMIZ
Yaptığımız görüşmelerde, vatandaşlarımızın dini sorularına cevap vermenin yanı sıra, onları dinleyerek yardım etmeye çalışmaktayız. Profesyonel yardım almaları gerektiğini düşündüğümüz kişilere SHÇEK’ in “ Aile Danışma Merkezi” ile bağlantıya geçebileceklerini belirtiyoruz.
Hukuki ve psikolojik destek alması gerekenleri ilgili yerlere yönlendiriyoruz.
Her konuda olduğu gibi aile hususunda da eğitimin, bilgilenmenin yeri ve önemi ortadadır. Bu bağlamda ilçe merkezinde konferanslar düzenlemekteyiz.
Ayrıca geniş halk kitlesine hitap etme şansı olan Kur’an Kursu öğreticilerimize de bilgilendirici seminer verilmektedir.