18.09.2020

SİVEREK TARİHÇE

SİVEREK İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

SİVEREK İLÇESİNİN TARİHÇESİ

Dicle ile Fırat arasındaki bölgede yer alan ve tarihi Milattan çok  önceye dayanan Siverek’te değişik kavimler hüküm sürmüşlerdir. Sümerler  M.Ö.3500-2800 yıllarında  Siverek'te, Hassek Höyük'te ve bölgede  hüküm sürmüşlerdir.Daha sonra sırasıyla Akadlar, Babiller, Hititler,Asurlular, Makedonlar, Sasaniler ve Bizanslıların hakimiyetine girmiştir.

Hz. Ömer’in Hilafeti döneminde Ebu Ubeyd’e Bin Ğanem Komutanlığındaki İslam ordusu 637-639 yılları  arasında Diyarbakır ve Siverek'i almışlardır. Başka bir Rivayette de  Diyarbakır'ın fethi sırasında Halid b. Velid'in bölgeye geldiği, Diyarbakır  ve Siverek'in onun tarafından alındığı bildirilmektedir. Daha sonra Emevi ve  Abbasi dönemlerinde de İslam hâkimiyeti altında kalan Siverek'te  kısa  aralıklarla  yönetim değişiklikleri olmuştur

Haçlı seferleri sırasında tekrar Bizanslıların eline geçen (1069)  Siverek, Malazgirt Savaşından sonra Melik Şah döneminde Bozan Bey tarafından  fethedilerek, tekrar İslam hâkimiyetine girmiştir. Ancak haçlı seferleri  sırasında (1097) Urfa Kontluğuna bağlanan Siverek, 1200 yılında Musul Atabeyi  Nureddin Zengi tarafından fethedilmiştir. 1256 yılında Moğollardan Hulagu'nun  ve daha sonra (1400) Timur’un istilalarına uğramıştır. Bundan sonra sırasıyla  Mısır Memluklularının, 1435 yılında Akkoyunluların, 1508 de ise Safevilerin  eline geçti.

         Siverek ilk defa 1517 yılında Osmanlıların eline geçti.  Yavuz Sultan Selim Mercidabık Savaşı sırasında Siverek'i Osmanlı topraklarına  katmıştır. Ancak Safeviler 1522 yılında Siverek'e bir daha girdiler. 1535  yılında Irakeyn seferine çıkan Kanuni Sultan Süleyman hastalanınca  Karacadağ'da konaklamış ve oradaki suyla şifa bulmuştur. İşte bu sırada  Siverek Osmanlı hakimiyetine girmiştir.Bu dönemde pek çok imar faaliyetine  sahne olan Siverek'te camiler, hanlar, hamamlar, çeşmeler ve çarşılar yapılarak Siverek kalesi de yeniden tamir edilmiştir. 1908'de Viranşehir, Çermik ve Karacurun (Hilvan) kendisine bağlanarak mutasarrıflık yapılmıştır.

       MÜFTÜLÜĞÜMÜZÜN HİZMETLERİ

  İlçe merkezinde 37 tane, köylerde 183 olmak üzere toplam 232 cami bulunmaktadır. Tarihi olanlardan bazıları şunlardır: Ulu Camii, Sulu Camii, Gülabibey Camii, Hasançelebi Camii, Haliliye ve Hacıömer Camii’dir.

      Yıl içerisinde merkez ve köy camilerin kıble tespiti ve temel atma merasimleri yapıldı.Camisi olmayan merkez ve köy sakinleri ile temasa geçilerek cami yapımı için teşvik edildi.

İlçemizde halen  3 Vaiz 1 Vaize 188 İmam-Hatip, 26 Müezzin-Kayyım ile din hizmeti sunulmaktadır.Cuma günleri her görevli kendi camisinde vaaz yapmaktadır. İlçe Müftümüz tarafından bazı Köylerde muhtelif zamanlarda vaaz ve irşat hizmeti yapılmaktadır.Fetva hizmeti İlçe Müftüsü tarafından verilmektedir.

    Müftülüğümüzde başvurulması halinde resmi nikah hizmeti verilebilmektedir.

 

 

 Alo Fetva hattı: 0.414.552 11 48, 05321349077 nolu telefonlarımız alo fetva hattı için açıktır.

            Kur’an Kurslarının Genel Durumu

İlçemizde 12 tane C 2 tane B Grubu ve 12 tane de D Grubu Kur’an  kursumuz mevcut olup  23 kadrolu ve 20 geçici olmak üzere 43 öğreticisi vardır.Siverek Erkek Kur’an Kursu yatılıya çevrilerek 90 öğrenci kapasiteli bir hale getirilmesi sağlanmıştır.Yaz Kur’an Kurslarının tüm Kur’an kursları ve camilerde açılması sağlanmaktadır.

           Bayanlara Yönelik Vaaz ve İrşat Hizmetleri                                                                                          Önemli gün ve gecelerde Kur’an kurslarında, cami içi ve cami dışında düzenlenen programlara bayanlarda katılmaktadır.Kur’an kurslarında yüzünden okuyan öğrenciler için  mezuniyet programı ve hatim merasimi düzenlenmektedir.

Müftülüğümüzce Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak cenaze yıkamayı öğrenmek isteyen gönüllü bayanlar için “Cenaze Yıkama ve Kefenleme Kursları açılarak fayda sağlanmıştır.  Kur’an kursu öğrencileri için gezi düzenlenmektedir.Bayanlara yönelik vaaz ve irşat hizmeti ile camilerde ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için bazı yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Cami Dışı Din Hizmetleri:

Taziyelerde ve barış yemeklerinde gerekli konuşmalar yapılmaktadır. Cezaevindeki din hizmetleri İlçe Müftüsü tarafından yapılmaktadır. Kutlu Doğum Haftası, Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Vakıflar Haftası, diğer belli gün ve gecelerde Müftülüğümüz etkin bir şekilde tüm personeli ile beraber çalışmalarda bulunulmakta olup hatim ve mevlit programları düzenlenmektedir.

   Taziye Geleneği 
Siverek'teki taziye geleneği de diğer geleneklerde olduğu gibi yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel pratiğini sergiler. Taziye sahibi olan ev halkı üzüntülü oldukları için, vefat edenin yıkanması, kefenlenmesi, cenaze namazı için camiye götürme, mezar hazırlama, defin(ölü gömme) ve üç günlük bütün taziye hazırlıklarını yakın akrabalar başta olmak üzere dost, komşular, tanıdıklar tarafından yapılır. Ölüyü gömüp, cemaatin önceden hazırlanan taziye evine dönmesiyle yas üç gün devam eder. Erkek ve kadınlar ayrı evlerde yas tutarlar. Baş sağlığına genelde iki veya daha fazla gruplar halinde gidilir. Taziyeye herkes gider. Ölünün tanınıp, tanınmaması önemli değildir. Grubun içindeki en âlim veya saygın kişi tarafından,  biliyorsa Kuran-i Kerim'den, iman, sabır ve ölümle ilgili kısa bir bölüm okur veya Allah rızası için kalanların selameti, vefat edene de Allah'tan rahmet ve mağfiret dilemek için bir Fatiha okunduktan sonra çay ikram edilir. Yas için gelenler fazla oturmazlar. Üç gün boyunca taziye sahiplerinin ve uzak yerden gelen misafirlerin kalacak yerlerini, bütün yeme, içme ihtiyaçlarını, akrabalar ve yakın dostlar üstlenir. Üçüncü günün sonunda cemaatin alim, saygın ve ileri gelen birinin yapacağı konuşma ve sonunda okunan Kuran-i Kerim'den bir bölüm(aşır)veya Fatiha okunarak taziye sahiplerine nasihatler, sabırlar ve ölüye de Allahtan rahmet ve mağfiretler dilenerek cemaat dağıtılır ve taziye son bulur. Köylerdeki taziyeler ise şehirdekinden farklı olarak 10, 15 veya 1 ay da devam edebilir.

 

 

     Ramazan Ayında Gerçekleştirilen Faaliyetler

Ramazan ayı boyunca Ulu Camiinde ikindi ve yatsı namazlarından önce merkezi sistemden vaaz yapılmaktadır.Bütün camilerde sabah namazından önce mukabele okunmaktadır.Kadir gecesinde merkez ulu camiinde sahura kadar program düzenlenmektedir.Kadir gecesi günü Ulu Camiinde Sakal-ı Şerif ziyareti yapılmaktadır.